Akıllı telefonunuzun işletim sistemi ne olursa olsun kullanıcı verilerinizi kaydediyor olabilir. İşletim sistemi haricinde Google, Facebook, Instagram gibi uygulamalar da kullanıcı verilerinin peşinde. Siber saldırganlar ise işletim sistemi veya uygulamalarda bulunan güvenlik açıklarını, ortak Wi-Fi ağlarını veya oltalama saldırılarını kullanarak kullanıcı verilerini ele geçirmeye çalışıyor.
Günümüzde akıllı telefonlar sadece sesli aramalar ve mesajlaşma için kullanılmıyor. Görüntülü aramalar, banka işlemleri, fatura ödemeleri, e-posta servisleri, çevrimiçi alışveriş ve daha birçok işlem akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Covid-19 sebebiyle home-office çalışmaya başlayan şirketler anlık iletişimin akıcı olması için çeşitli uygulamalar kullanıyor. Evden eğitim döneminde birçok öğrenci akıllı telefon üzerinden derslere katılıyor.
Akıllı telefonlar hayatlarımızın önemli bir bölümünü kapsıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor. Peki, akıllı telefonlar bizi kaydediyor mu? Cevap: Evet!
Akıllı telefonlarımız gün içinde neler konuştuğumuzu, nereye nasıl gittiğimizi, ne kadar yürüdüğümüzü, kaç merdiven çıktığımızı, alışveriş alışkanlıklarımızı kaydediyor. Akıllı telefonlarımız içindeki kişisel veri ve bilgilerimiz de siber saldırı tehlikesi altında!
VPN ile Wi-Fi Ağlarda Güvenli Trafik
iOS veya Android VPN programı ile akıllı telefonunuzun Wi-Fi ağlarında güvenliğini sağlayabilirsiniz.
VPN programları akıllı telefonda ne işe yarar?
- Akıllı telefonun internet protokol (IP) adresini maskeler.
- IP bazlı olan ve Derinlemesine Paket İnceleme ile yapılan erişim engelleri aşılır.
- Diğer ülkelerdeki çevrimiçi içeriklere erişilir.
- Akıllı telefon internet üzerinde anonim olur.
- Akıllı telefonun web trafiği şifrelenir.
- Şifrelenen web trafiği dışardan okunamaz.
- İnternet servis sağlayıcısı (İSS) cihazın çevrimiçi aktivitelerini göremez ve kaydedemez.
- Ağ operatörleri cihazın çevrimiçi trafiğini göremez.
- Ortak Wi-Fi ağlarında güvenlik sağlanır.
- Ortadaki adam (Mitm) saldırısına karşı güvenlik sağlanır.
Akıllı telefonların çevrimiçi trafiği çeşitli aktörler tarafından okunabilir ve kaydedilebilir. İSSler çevrimiçi aktiviteleri kaydederek reklam şirketlerine kullanıcı verilerini satabilir. Havaalanında veya otelde bağlanılan ağın operatörü cihazın çevrimiçi aktivitelerini görebilir.
Havaalanları, kafeler, alışveriş merkezi, açık alanlar ve benzeri yerlerde bağlanılan şifresiz Wi-Fi ağları üzerinden Mitm saldırısına uğrayabilirsiniz ve verileriniz siber saldırganlar tarafından çalınabilir. Mitm saldırısında siber saldırgan çevrimiçi veri paketi akışında değişiklikler veya veri hırsızlığı yapabilir.
VPN programları, veri trafiğini Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) 256 bit anahtar gibi şifreleme yöntemleri ile şifreleyerek Wi-Fi ağlarında hem gizlilik hem güvenlik sağlar.
iOS Gizlilik Ayarları
iOS telefonunuzun hakkınızda ne kaydettiğini biliyor musunuz?
Ayarlar > Gizlilik > Konum Servislerinden konumunuzu kapabilir veya hangi uygulamaların konumunuzu ne zaman kullanabileceğini ‘’Asla – Bir Dahaki Sefere Sor – Uygulamayı Kullanırken’’ seçenekleri arasından seçip düzenleyebilirsiniz.
Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlara giriş yaparak iPhone’unuzun kaydettiğini konum geçmişini görüntüleyebilirsiniz.
Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri üzerinden konumunuzun hangi işlevler için yakın zamanda kullanıldığını görüntüleyebilir ve değişiklikler yapabilirsiniz.
Ayarlara girip aşağı ekranı kaydırarak telefonunuzdaki uygulamaları görüntüleyebilirsiniz. Bu uygulamalara tek tek tıklayarak mikrofon, kamera, fotoğraflar, konum gibi özelliklerden hangilerine eriştiklerini kontrol edebilirsiniz.
Android Gizlilik Ayarları
Android telefonlar söz konusu olduğunda asıl veri kaydeden aktör Google’dır. Google, konumunuzu, arama geçmişinizi ve telefondaki birçok aktivitenizi kaydetmektedir.
Öncelikle Google hesabınızdan Veri ve Kişiselleştirmeye giriş yaparak Google’ın neleri kaydettiğini görüntüleyebilirsiniz. Cihaz bilgileri, konum geçmişi, web geçmişi, Youtube geçmişini kaydetmek haricinde Google hakkınızda demografik bir profil oluşturmaktadır.
Reklam ayarlarına giriş yaparak Google’ın sizin hakkınızda ne düşündüğünü görebilirsiniz. Google sizin evli olup olmadığınızı, üniversiteden mezun olup olmadığınızı, ev sahibi olup olmadığınızı tahmin eden bir algoritmaya sahip. Reklam ayarlarını kapatarak Google’ın profilinizi oluşturmasını engelleyebilirsiniz.
Android telefonunuzda Ayarlar > Konuma giriş yaparak konumunuzu kapatabilirsiniz. Konuma uygulamaların ‘’Her Zaman – Uygulamayı Kullanırken – Bir Dahaki Sefere Sor – İzin Verme’’ gibi seçenekler ile erişimini yönetebilirsiniz.
Android telefonunuzda Ayarlar > Uygulamalar & Bildirimlere dokunarak akıllı telefonunuzdaki uygulamaların hangi işlevlere eriştiğini görüntüleyebilir ve yönetebiilirsiniz.
Ayarlar > Gizlilik > İzin Yöneticisine tıklayarak izin tiplerini görüntüleyebilir ve değişiklikler yapabilirsiniz.
Vücut sensörleri, takvim, arama kayıtları, kamera, kişiler, konum, mikrofon, arama, fiziksel aktivite, kısa mesaj, hafıza, dosya ve medya izinlerini buradan yönetebilirsiniz.
Android telefonunuzda kullanılmayan uygulamaların izinlerinin de belirli bir süre sonra otomatik olarak kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Ayarlar > Uygulamalar & Bildirimler bölümünden bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Write a Comment